Skip to main content

En viktig demokratisk princip är subsidiaritetsprincipen. Eftersom det är ett onödigt krångligt namn kallas den ibland närhetsprincipen. Den är viktig därför att den, förutsatt att den följs, bidrar till att ett styrelseskick uppfattas som legitimt och rättfärdigt.

Beslut som är fattade för “långt bort” (Stockholm eller Bryssel) eller för “högt upp” i en hierarki kan uppfattas som att de är dåligt förankrade bland medborgarna och deras verklighet och det skapar ofta missnöje, politikerförakt och att medborgarna helt enkelt inte respekterar besluten. Kanske den främsta anledningen till att Engelsmännen beslutade sig för att lämna EU.

Det är en del av ämnet politisk geografi som även innefattar den gamla klyftan mellan stad och land som bildades då urbaniseringen startade. Precis som det finns sociala klyftor i välstånd mellan olika grupper av individer finns geografiska klyftor i välstånd mellan tillväxtregioner och avfolkningsbygder.

Subsidiaritetsprincipen i en Representativ Demokrati.

Beslut ska fattas så när medborgarna som möjligt.
Så här beskrivs det på Svenska Wikipedia: ”En vanlig sammanfattning av subsidiaritetsprincipen är att beslut ska fattas på lägsta ändamålsenliga nivå. Till detta bör också läggas högre nivåers skyldighet att stödja lägre nivåer.”

Samtidigt är som sagt de regelmässiga kränkningarna av subsidiaritetsprincipen en av anledningarna till att styret förlorat sin legitimitet.
För att illustrera hur direkt representativ demokrati hanterar det kan man tänka sig den klassiska bilden med en maktpyramid.
I representativ demokrati är statsministern, med sitt partis verkställande utskott, högst upp tillsammans med regeringen och längst ner i pyramiden är medborgarna.

Maktpyramid - Representativ Demokrati

Maktens hierarki i Representativ Demokrati (Förmyndarstyre)

Subsidiaritetsprincipen i en Direkt Representativ Demokrati

I en direkt representativ demokrati är du i toppen av pyramiden tillsammans med de medborgare som finns omkring dig på lokal nivå.

(Läs här om hur medborgarna representerar sig själva i en Direkt Representativ Demokrati stället för att representeras av representanter för politiska partier.)

I skiktet under dig finns de medborgare som finns omkring dig på en regional nivå. Längst ner i pyramiden är de som finns på en nationell nivå. Där finns även de generella och nationella stödfunktioner som behövs. Lagstiftning, nationellt försvar m.m. Vi har alltså varsin pyramid som speglar hur vi uppfattar verkligheten omkring oss och det inflytande vi behöver för att känna ansvar för, och tillit till, vår omgivning.  Direkt representativ demokrati erkänner dig och ditt behov av inflytande.

I direkt representativ demokrati, Folkstyre, är subsidiaritetsprincipen, eller närhetsprincipen, inbyggd i själva systemet och legitimiteten är säkrad genom att vi på ett naturligt sätt har större inflytande i vår närhet. Alla har var sin pyramid. Du är i toppen av din.

Maktpyramid - Direkt Representativ Demokra

Maktens hierarki i Direkt Representativ Demokrati (Folkstyre)

Nej – det blir inte krångligt och det betyder inte att alla ska springa runt som de vill och skapa egna lagar. Det betyder att du och dina lokala medborgare ska ha mer koncentrerat inflytande över era lokala beslut och ett mer utspätt inflytande över andras. Andra har stort inflytande över sina lokala frågor och svagt inflytande över era. Detta gäller alldeles oavsett om platserna heter Stockholm eller Tärnaby. Det betyder att vi har ett system som har möjligheten att fungera.

På kartan, nedanför eller till höger, är platserna Storuman och Malmköping utmärkta med blå prickar som exempel.
I en direkt representativ demokrati blir alla röstberättigade i snitt tillfrågade en gång vart fjärde år vad de anser i ett antal politiska sakfrågor. Upp till tre lokala (mörkt blått), två regionala (blått) och en nationell (ljusblått) kommer i ett kuvert hem i brevlådan. Det gör att du får mer inflytande lokalt, än regionalt, än nationellt.
Du får även svara på om det är någon fråga som du vill ska tas upp till omröstning på något av planen. På så vis är du även med och sätter frågor på den politiska agendan.

Den som bor i Sorsele som ligger inom Storumans blå område kan (om slumpen vill) få möjlighet att svara på samma regionala och nationella frågor som den som bor i Storuman men har inget att säga till om i de lokala frågorna. Den som bor i Malmköping påverkar Storuman och Sorsele på bara nationell nivå.

Idag ligger de politiska besluten på färre händer ju högre upp i maktens hierarki vi kommer. Precis tvärt om alltså.

Grad av inflytande

Det finns en plats för dig i Folkstyret – Förmyndarstyret kommer inte att sakna dig.

Läs mer på www.folkstyret.se

Micke Ströberg

Bloggar här på Folkstyret om hur och varför vi ska demokratisera det svenska samhället. Vill du läsa mer om mig och vem jag är kan du göra det på sidan om källkritik. Vill du skicka mig ett mail för att fråga något kan du göra det på micke.stroberg@folkstyret.se