Skip to main content

Bara 17% av de svenska väljarna identifierar sig med något politiskt parti.
Det är förstås inte så konstigt. En politik består ju till syvende och sist av en mycket bred palett av sakfrågor och det är klart att färdigförpackade åsiktspaket kan innehålla en del man inte gillar.

Man kan likna det med färdigförpackade godispåsar och lösgodis. Om du inte råkar älska en färdigkomponerad påse vill du säkert plocka ihop din egen påse som precis passar din smak. Skillnaden är förstås att när det kommer till färdigförpackad politik kan du inte ens kasta bort de osmakliga karamellerna du inte vill ha. Det är bara att tugga i sig.

Mer än 4 av 5 väljare behöver alltså välja ett parti som är det “minst dåliga” eller “det man till nöds kan leva med” när vi går till val. Den positiva nyheten är att det här numera är en helt onödig begränsning av vår demokrati. Vi kan rösta bort den.

Folkstyret

Folkstyret vill införa Direkt Representativ Demokrati. Det betyder att vi representerar oss själva istället för att vi representeras av politiska partier. (Hur det går till rent praktiskt kan du läsa här.)

Det betyder att du, när du ska välja, får svara på några sakfrågor istället för att försöka hitta ett passande färdigt paket. Det är bra av massor av andra anledningar också. Här är några exempel:

  • Eftersom vi medborgare inte lämnar ifrån oss den politiska makten i fyra år till någon så har vi hela tiden en garanti för att inte politikerna börjar besluta saker som vi inte håller med om. Om du är rädd att ett visst parti eller block ska få makten efter ett val är Direkt Representativ Demokrati ditt säkra kort.
  • Det går mycket snabbare att fatta beslut. Idag kan det ta onödigt lång till från att något behöver en lösning tills rätt beslut kan fattas. Det kan bero på att inte politikerna vill ta ansvar för frågan. Det finns till och med ett särskilt uttryck för det här. Det kallas att frågan “dras i långbänk”.
  • Inga fler svikna vallöften. För att få röster så lovar politiker en massa saker som de inte kan hålla. Så kan det förstås aldrig mer bli om vi själva behåller makten.
  • Vi kommer bry oss mer om varandra och våra gemensamma saker. När vi själva är med och fattar besluten om samhället vi lever i och hur mycket vi tycker att olika saker ska kosta det blir deras värde mycket tydligare för oss.
  • Inga onödiga skrytprojekt. När politiker tycker att de har massor med pengar börjar de spendera dem på saker som vi egentligen inte behöver. Googla på arenafeber till exempel. Ett alternativ, som faktiskt inte finns idag, är att vi inte spenderar pengarna. Då blir skatten lägre.

För att införa Direkt Representativ Demokrati behöver vi dock ändra ett par lagar. För att göra det behöver du och Folkstyret röstas in i Riksdagen. Det är bara där vi kan ändra lagarna.

Förutom att arbeta för att få de här lagarna ändrade, så att vi får en riktig demokrati, så voterar Folkstyret i Riksdagen som medianväljaren. Vi representerar alltså den normala åsikten i varje enskild fråga. Eftersom vår röst inte kan påverkas av någon annan än folkets behåller folket en röst i parlamentet genom hela mandatperioden. Den måste alla andra partier förhålla sig till.

Haken då?

Nu tänker du förstås att det måste finnas en hake med det här. Om vi är 83% av väljarna som inte identifierar sig med ett politiskt parti – hur är det då med de resterande 17 procenten? De som råkar tycka som något parti?
Inga problem! De kan bara fortsätta att votera i sakfrågorna som partierna hade gjort. Man måste inte ha en egen åsikt eller uppfattning bara för att man kan.

Det finns ingen hake.

 

Micke Ströberg

Bloggar här på Folkstyret om hur och varför vi ska demokratisera det svenska samhället. Vill du läsa mer om mig och vem jag är kan du göra det på sidan om källkritik. Vill du skicka mig ett mail för att fråga något kan du göra det på micke.stroberg@folkstyret.se