För en politisk debattör finns alltid ett argument som övertrumfar alla andra:
“Det här är vad folket tycker!”
Nästan inget annat kan mäta sig med kraften som det folkliga stödet skänker ett argument. Därför är det så tacksamt att ha det på sin sida. Det finns egentligen bara en hake med att använda sig av det folkliga stödet. Man blir anklagad för att vara Populist.
Vem är populisten?
Den som vill definiera termen “populism” stöter tyvärr på samma problem som den som vill definiera termen “feminism”. Precis som feminismen kommer i ett antal varianter finns det nämligen flera olika sorters populism.
Det finns även meningsmotståndare från det så kallade politiska etablissemanget som vill definiera begreppet till något nedsättande och använder det på antidemokrater, nationalister och illiberala demokrater utan urskiljning.
Arga bönder startade det amerikanska Folkpartiet (The Peoples Party) i slutet på 1800-talet. Det var ett agrarpopulistiskt parti precis som det svenska Bondeförbundet som numera kallar sig Centern. Den nordiska agrarpopulismen var liberal med en konservativ hållning medan den amerikanska varianten var liberal med en hållning till vänster och kom med tiden att slås samman med det demokratiska partiet i USA.
Förutom Agrarpopulismen finns det numera som bekant både en vänster- och en högerpopulism. Vänsterpopulisterna har uppfattningen att folket är emot globalisering och kapitalism och för socialism. Högerpopulisterna anser att folket är emot globalisering, invandring och för hårdare tag mot brottslighet. Alla varianterna har dock det gemensamt att de tycker sig påtvingade ett styre av en politisk elit som inte lyssnar på folket.
Om man tar med tid och plats i ekvationen kan vi skönja en definition av populisten.
Populisten är alltid i opposition mot den styrande eliten.
- Om det är i en tid av urbanisering och industrialisering, som kring år 1900, finns på andra sidan konfliktlinjen lantbrukarna som i fallet med det amerikanska Folkpartiet eller det svenska Bondeförbundet.
- Om den styrande eliten är i en tid av globalisering finns på andra sidan konfliktlinjen de som argumenterar för att stänga gränserna och att fabriken hemma på orten ska öppna igen som i fallet med Donald Trump och europeisk högerpopulism. (Alternativt att stoppa frihandelsavtal med USA som är en imperialistisk krigsmakt om man är vänsterpopulist.)
- Moderna populister kallas ofta illiberala demokrater. Den holländske statsvetaren Cas Mudde menar att populismen “är ett illiberalt demokratiskt svar på en odemokratisk liberalism”.
Precis som det bland annat finns en höger-vänster dimension och en GAL-TAN dimension i politiken finns även en politisk konfliktlinje mellan elitstyre och folkstyre.
Det faktum att det finns både vänster- och högerpopulism och att bägge dessa menar att de har rätt att hänvisa till demokratins starkaste argument, det folkliga stödet, säger oss att det finns olika uppfattningar om vad folket egentligen tycker. Naturligtvis färgat av den egna uppfattningen och en stark önskan om ett bredare stöd för den. I Grekland regerar faktiskt ett högerpopulistiskt (ANEL) och ett vänsterpopulistiskt parti (Syriza) i koalition.
I en mer utvecklad direkt representativ demokrati, som Folkstyret förespråkar, är det helt onödigt att spekulera i vad medborgarna anser eftersom det går att mäta sig till med moderna och säkra metoder och att medborgarnas åsikter faktiskt ligger till grund för besluten. Det är inte alls konstigt om en del av medborgarnas åsikter matchar några av de som de politiska partierna till vänster har gjort till sina och om en del stämmer med de som högerpartierna anammat.
De politiska partiernas skalor är helt och hållet deras egna konstruktioner – inte medborgarnas.
Vi medborgare har, till skillnad från de politiska partierna, friheten att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt.
Är Folkstyret populistiskt?
Folkstyret har inte några åsikter om sakfrågor som vi vill ha stöd för hos folket. Folkstyret är en metod för att med MER demokrati påverka ekvationen så att elitstyret minskar. Då minskar också följaktligen populismen och demokratin blir starkare.
För den som tänker att den styrande makteliten är för stark för att rå på finns kraft att hämta i följande citat från en annan berömd person som av vissa lär ha kallats populist:
Folkstyret tar en paus!
Efter att ha jobbat med Folkstyret under några år så har jag bestämt mig för att lägga mitt engagemang på is tillsvidare. Man kan säga att den energi som fannsRead more…