Det finns en förbättringspotenitial i att 77% av svenskarna enligt TNS-sifo (Kantar SIFO) är missnöjda med äldreomsorgen. Oavsett om det är en ogrundad eller välgrundad känsla av missnöje så finns den där. Missnöjet påstås gälla oavsett vilka partisympatier vi har.
Det här förklaras av opinionsinstitutet med att inget parti för tillfället äger den här frågan som tidigare varit Kristdemokraternas. Partiernas fokus styrs av debatten och det är annat som de är intresserade av för tillfället.
TNS-sifo:s förklaring är alltså att prioriteringarna görs på de områden partierna för tillfället har för blicken och det är en av anledningarna till att resurserna fördelas åt andra håll.
Det som vi är mest nöjda med för tillfället är enligt samma undersökning barnomsorgen och jämställdheten.
Att missnöjet med äldreomsorgen har tillåtits bli så här stort visar oss att det politiska systemet är ett system där de olika gemensamt finansierade verksamheterna inte löpande prioriteras i enighet med medborgarnas åsikter.
Det är alltså i grunden ett missnöje med ett system som inte fungerar som många tycker att det borde. Det röstmaximerande partisystemet resulterar alltså snarare i något som påminner om knattefotboll där alla spelare är “på bollen” och resten av fältet lämnas fritt och utan uppmärksamhet.
Samtidigt vet vi att det som driver politiker är att bli omvalda och det finns kopplat till det en lika rationell som cynisk förklaring till att inte prioritera just äldreomsorg.
Måste alla vara nöjda jämt?
Tids nog kommer förstås de politiska partierna att kasta sig över äldreomsorgen. Säkert många på en gång. De läser ju också rapporterna från TNS-sifo och ser att här finns väljare att locka. Problemet är bara att även den här gången kommer de eventuella åtgärderna vara för små och komma för sent. I fallet med äldreomsorgen har den senfärdigheten förstås allvarliga konsekvenser för många äldre individer och deras anhöriga.
- Finns bakom det här missnöjet en även fara för äldre människors liv och hälsa eller döljer sig bakom det här missnöjet ett dåligt samvete för hur vi gemensamt handskas med våra äldre?
- Ska ett demokratiskt system ha siktet på att medborgarna ska vara nöjda med hur samhället fungerar eller finns det andra värden som är större?
- Omsorg om svaga och äldre är något som vi människor generellt är mycket positivt inställda till – är det etiskt försvarbart att ha ett demokratiskt system vars mekanismer arbetar åt helt motsatt håll?
Eftersom det här missnöjet finns kan det ändå tjäna som ett exempel på varför Folkstyret föreslår att vi inför ett modernare, mer demokratiskt system, Direkt Representativ Demokrati, som bygger helt på vad vi medborgare tycker. Med ett sådant system skulle ett sådant här missnöje inte ens kunna uppstå.
Lösningen för ett bättre samhälle är alltså inte mindre demokrati som många yngre tror.
Lösningen är istället mer demokrati.
Om vi vill att samhället ska fungera på ett sätt som gynnar alla behöver vi ändra i det demokratiska systemet så att representanterna för de politiska partierna får stå lite åt sidan i beslutsprocessen och vi medborgare får lite mer att säga till om. En sådan ändring skapar vi förstås genom att rösta fram den. Hur det fungerar kan du se på vår snabbfaktasida.
Så länge vi fortsätter med det system vi har nu så kommer vi fortsätta att vara missnöjda med något i den förda politiken. Det kommer alltid finnas frågor som inte något parti äger.
Man hör ofta politiker säga att man ju faktiskt inte kan göra alla nöjda. Det stämmer. Vi får acceptera att den representativa demokratin är helt enkelt inte konstruerad för att göra oss medborgare nöjda.
Svaga människor som inte har någon stark politisk organisation kan, baserat på utfallet, vara viktiga för oss medmänniskor men uppenbarligen ha en mindre betydelse för de politiska partiernas representanter.
Det är upp till oss att ändra på det om vi vill.
Folkstyret tar en paus!
Efter att ha jobbat med Folkstyret under några år så har jag bestämt mig för att lägga mitt engagemang på is tillsvidare. Man kan säga att den energi som fannsRead more…