I “Emot allmänna val : ett anspråkslöst förslag om att rädda demokratin” hamnar västvärldens elektorala demokratier på undersökningsbordet.
Vi tittade i David Van Reybrouck’s bok “Against Elections: The Case for Democracy” i november 2016.
Nu i mars 2018 har Natur och Kultur givit ut den på svenska så det är dags för en uppdatering.
Van Reybrouck tar oss från diagnosen (som han kallar demokratiskt utmattningssyndrom) till behandlingen som bygger på en kombination av valda politiker och representanter av folket dragna med lott. Se filmen ovan för att få en snabb sammanfattning av några av Van Reybrouck’s idéer.
Den “birepresentativa demokrati”, som han föreslår som behandling är särskilt intressant för Folkstyret-intresserade eftersom den påminner väldigt mycket om att ha ett parti som Folkstyret invalt i en riksdag.
På vägen avhandlas mycket på ett både engagerande och intressant sätt. Högerpopulisternas uppsving, folkstyrets balans mellan legitimitet och handlingskraft, klassisk demokratihistoria, första kontakten med Bernard Manin och en beskrivning av James Fishkins experiment med deliberativ demokrati. Van Reybrouck är mycket övertygande i sin bok och precis som många andra i dessa tider är han rädd för vad demokratins tillbakagång, som sveper över världen, kan ställa till med. Allt bäddar för Van Reybrouck’s dramatiska avslutning:
‘”Vi måste demokratisera demokratin! Vad väntar vi på?”
Folkstyrets demokratiska alternativ
Emot allmänna val : ett anspråkslöst förslag om att rädda demokratin (Adlibris).
Emot allmänna val : ett anspråkslöst förslag om att rädda demokratin (Bokus).
Emot allmänna val : ett anspråkslöst förslag om att rädda demokratin (Akademibokhandeln).
Folkstyret tar en paus!
Efter att ha jobbat med Folkstyret under några år så har jag bestämt mig för att lägga mitt engagemang på is tillsvidare. Man kan säga att den energi som fannsRead more…